Dřevěné brikety jako levné a ekologické palivo

Letošní zima nám ukazuje spíše svoji přívětivější stranu tváře, avšak i teploty pohybující se jen pár stupňů kolem nuly nejsou pro každého žádoucí. Pokud nedisponujete klasickým ústředním topením a ve svém domě či na chalupě máte kamna, krb nebo kotel na tuhá paliva, jste odkázáni na dostatečnou zásobu dřeva. Co si ale počít, když nám dřevo dojde nebo je mokré? Řešením jsou dřevěné brikety!brikety Bečkov

Mokré dřevo do kamen nepatří!

Topení mokrým dřevem nejen že je neekologické, ale také způsobuje usazování komína dehtem a zanášení kouřovodu. Obecně platí, že čím více vyschlé dřevo, tím vyšší výhřevnost. Pokud je Vaše uskladněné dřevo vlhké, na topení s ním zkrátka rovnou zapomeňte a ponechejte si jej na letní sezónu pro táborák. Dřevěné brikety jsou vhodné k vytápění ve všech typech kotlů, krbů, kamen na rozdíl od dřevěných pelet, kterými se dá topit pouze ve speciálních kotlích k tomu určených.

Samozřejmě, že v době zvýšené poptávky jsou brikety dražší než v letních měsících, avšak jejich cena není nikterak vysoká, aby nám zruinovala naši kapsu. Například balení dřevěných briket o hmotnosti 10kg pořídíme za necelých 70,- Kč a vybrat si můžete z briket kulatých či hranatých.

Jaké druhy briket jsou na trhu k dostání?

Na výběr máme široký výběr druhů briket. Od zmíněných dřevěných briket jsou v nabídce také papírové brikety, které se vyrábějí z různých druhů papíru, jako jsou krabice, kartony, noviny a časopisy. Další možností jsou uhelné brikety, jež se vyrábí z uhelného prachu – antracitu, který patří mezi kvalitní černé uhlí.

Jejich výhodou je, že při spalování neuvolňují žádný zápach. Slámové brikety patří mezi nejekologičtější a jsou výborným způsobem zpracování nepotřebného materiálu. Výhodou je nízká pořizovací cena. Mezi nejvíce kuriózní druh briket patří brikety z listí. Slisované listí se spojuje parafínem, ze kterého se vyrábí například svíčky a reprezentují způsob, jak se popasovat se spadanými listy.

Výroba a historie briket

Patent na brikety získal roku 1897 Ellsworth Zwoyer, který brikety rychle rozšířil do celého světa po první světové válce. Pomocníkem mu byl Henry Ford, který tento zatím neznámý produkt distribuoval a zpopularizoval. Ford společně s Thomasem Edisonem vyvinuli brikety pouze z pilin a jiných odpadků z fordovské automobilky. Dalším partnerem, který se k nim později připojil a staral se o komerci a marketing dřevěných briket, byl Fordův švagr E.G. Kingsford, který poté jako jediný s briketami nadále obchodoval.

Brikety se vyrábí z odpadních materiálů – dřevo, sláma, uhlí, papír či listí se lisuje do kostek, vávů a podobně. Tento proces se nazývá „briketování“ a je k němu potřeba briketovací lis, kde je daný materiál silně stlačen k sobě a vznikne tak konečná briketa. Jsou i brikety, které lze vyrobit také po domácku, ale jejich výroba v tomto případě trvá několik týdnů. Jen výjimečně se ke spojení používají lepidla nebo parafín, většinou jsou brikety bez jakýchkoliv přísad.

Dřevěné brikety jsou mezi veřejností nejvíce oblíbeným druhem, neboť jsou cenově příznivé, ekologické a vhodné pro otop v každém kotli, krbu, kamnech či ohništích. Vyzkoušejte i Vy kvalitní dřevěné brikety z osady Bečkov a dejte vale mokrému dřevu.

Komentáře uzavřeny