Jak na grilování na kameni

Grilování na kameni je hračka. Zvládne jej opravdu každý – ten, kdo už má s grilováním nějaké zkušenosti i úplný začátečník. Základem je výběr správného místa pro grilování. Dobré je zvolit dvorek nebo zahradu, kde si můžete bezpečně vytvořit přírodní topeniště. Kámen samozřejmě můžete zkombinovat i s elektrickým nebo plynovým grilem, nebude to ale mít ten správný efekt.

Co vše můžeme připravovat na grilu

Dále si připravte jídlo, které chcete grilovat. Na kameni můžete opékat nejrůznější masa (kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí apod.), buď jako plátky nebo v mleté podobě – například jako karbanátky nebo hamburgery. Skvěle chutná i grilované ovoce, zelenina nebo pečivo. Všechny tyto potraviny můžete dle vlastní představivosti marinovat v oleji nebo v koření.

Grilování na kameni – rozehřátí a údržba

grilování na kameniGril si můžete rozehřát již během přípravy jídla nebo až po ní. Rozehřátí zabere zhruba 10 až 15 minut. Grilování na kameni pak trvá přibližně stejně dlouho jako příprava jídla na roštu. S pokrmem se ale mnohem snáze manipuluje. Nehrozí jeho spálení ani pád do rozpáleného ohniště. Již během 20 minut si tak můžete připravit chutný oběd nebo večeři se svou rodinou i s přáteli. Jestliže se počasí nevydaří, využijte přenosného topeniště a grilujte například na terase, v pergole nebo na jiných chráněných místech.

Na závěr grilování je dobré gril a grilovací kámen vyčistit. Doporučujeme použít pouze vlhký čistý hadřík nebo ubrousek. Zbytky potravin snadno odstraníte speciální nerezovou škrabkou.

Komentáře uzavřeny